12 juli t/m 14 juli 2013

Vrijdag 12 juli

Foto’s met dank aan Jesse, de nieuwe huisfotograaf van Back2Africa 😉  

Het afgraven van de bouwput gaat als een speer en onze metaalbewerker werkt erg rap, nu nog even druk zetten op het aanleveren van materialen. Conform de planning willen we woensdag starten aan het storten van de funderingsbalk. Voordat we dat kunnen doen zullen we grote stenen moeten hebben en grind als ondergrond voor de vloer. Dit gaan we dan verdichten en op de juiste hoogte brengen om vervolgens het staal op te gaan stellen. Maar vandaag heb ik hulpjes met me meelopen. Jesse (een vriend van de Andersen familie) heeft als grote liefde fotografie dus voor mij super handig. Nu kan hij mooi foto’s maken terwijl ik aan het werk ben.

Op de bouwplaats moeten we de aanleg diepte en breedte van de fundering weer controleren.
Voor de jongens is het een heel gepuzzel hoe de constructie in elkaar zit, maar ze vonden het erg leuk om alle projecten te zien. Het blijft toch altijd wel bijzonder dat we in zo’n korte tijd zoveel hebben weten te bouwen. Luke en Asembo hebben inmiddels een voorlopige berekening af en gedurende de middag ben ik druk aan het werk om alles door te rekenen en bij te stellen. Uiteindelijk zullen we te weinig budget hebben voor het meubilair van de hal en zullen we ook wat moeten knagen aan het budget voor de afwatering van het terrein. We zullen bij het afronden van de fundering + vloer even moeten kijken hoe we uitkomen en een berekening van de uiteindelijk kosten maken. Dit moeten we dan even naar onze partner stichting Elimu Mount Elgon koppelen om zeker te zijn dat we zo verder kunnen.

 

Zaterdag 13 juli

De zaterdagen zijn altijd wat luier dan de andere dagen. Maar helaas kom ik er vroeg op de ochtend achter dat het grind niet vanuit Moi’s bridge geleverd zal worden maar vanuit de farm moet komen. Dat is normaal niet zo’n punt maar het is op het moment enorm druk, we kunnen niet zomaar beslag leggen op de tractor en grind van de farm. Ook kom ik erachter dat de betonmixer niet terug is gegeven aan ons, sinds we hem uit hadden geleend aan de farm. Zoals hij er nu bij staat kunnen we hem niet verrijden en niet starten. Kortom beetje balen, maar hup motor pakken en regelen die handel! Om 9:00 staat er een tractor paraat en begeven we ons richting de graaf plek voor het grind. Terug op het kantoor snel de reparatie regelen voor de mixer en even de laatste voorbereidingen maken voor vanmiddag. Om 15:00 gaan namelijk de eerste schoppen de grond in voor het afgraven van de 300 gaten voor het 2bamboe project!
Ik heb Martin even gebeld of hij jongens kan regelen van de middelbare school die ons komen helpen en of Asembo ons schoppen en markeer palen kan lenen voor het graven.

Na een snelle lunch neem ik mijn twee super hulpjes mee naar het dorp. Er zijn welgeteld al 3 mensen van de 94 huishoudens, maar polè polè (rustig rustig) T.I.A (this is africa)! In de tussentijd kan ik dan mooi met de jongens de maatvoering uitzetten voor de gaten (60cm x 60cm x 40cm) en 1,5 meter uit elkaar. Bij het slaan van de eerste markeerpaal komen de eerste mensen al aan. De gemeenschap heeft er zin in en staan met hun schoppen en jembé’s (grond gereedschap) al in de startblokken om de eerste gaten te mogen graven. Niet veel later is het een drukte van jewelste, zoveel kinderen en ouders die hun handen uit de mouwen steken!
Uiteindelijk sluiten we om 18:30 tevreden af met 138 gaten! volgende week zaterdag nog zo’n sessie voor de rest van de gaten. Hopelijk kan ik dan nog vlak voor vertrek de bamboeplanten in de grond plaatsen met de gemeenschap (ze komen zondag 21-07 aan).

 

Zondag 14 juli

Conform de planning zou ik vandaag weer lekker gaan voetballen met Elvis en een mooie bamboe hut bouwen. Helaas liep de dag door omstandigheden helemaal anders. Maar een dagje de hulpjes op sleeptouw nemen is net zo leuk. Allereerst Bob eens helpen, die had veel last van wespen op de squashbaan. Dus gif spuiten en schoonvegen die handel! Daarna vroegen de jongens of ik met ze wilde squashen, nog nooit gedaan maar was wel erg tof!
Geloof me dat sporten op zee niveau en 2600 meter hoogte wel echt even wat anders is. Ik stond als een bejaarde man te hijgen en om me heen te zwaaien..

Na een stevige lunch heb ik de jongens mee de kampen ingenomen. Ze wilde graag vissen in de lokale rivieren en eens zien hoe de mensen hier leven. Gelukkig hadden de jongens het ook zwaar met de middag wandeling. Maar alle vrolijke kinderen om ons heen waren een goede aanmoediging. Na een intensieve dag lekker vroeg mijn bed in gekropen om weer op te laden voor de werkweek 3!

 

 

 

1 thought on “12 juli t/m 14 juli 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *