Dagboek Mt. Elgon, Kenia – Deel 2

Als altijd vliegen de dagen voorbij in het tropische paradijs der Mount Elgon. Na twee weekjes van de grote machine aanslingeren en het terug vinden van mijn plekje op de farm, ben ik weer helemaal ingeburgerd als Kalonzo Wekesa. Ik heb het gastenverblijf weer heerlijk voor mezelf dus kan maximaal ontspannen na elke lange dag werken. Daarnaast wordt ik weer ouderwets elke lunch vergezeld door Cherry. Hoewel ik het liefst buiten aan het werk ben moet ik toch eerlijk bekennen dat ik de afgelopen week echt een kluizenaar was. Maar wel met resultaat!

 

De tekeningen voor het huis voor kinderen met een beperking zijn definitief, het kavel is uitgezet, offerte van de aannemer is definitief en morgen zetten we de eerste schop in de grond. Ook de tekeningen voor het orthopedisch centrum zijn definitief, is het kavel uitgezet en wacht ik op de definitieve offerte van Asembo (de aannemer). We zullen op maandag over een week beginnen aan de bouw! Daarbij had Bea bij mijn aankomst aangegeven dat ze het wel heel erg fijn zou vinden als ik ook het jongens internaat zou kunnen bouwen in mijn tijd hier. Daarvoor moest wel het ontwerp (meisjes internaat) eens goed onder handen worden genomen. Dat is gedaan en vandaag zal Ad het voorleggen aan de sponsor en zodra het geld binnen is zullen we ook met dit project beginnen!

Daarnaast heb ik zowel de basisschool als de middelbare school als de praktijk school volledig ingemeten en digitaal uitgewerkt. Dit voor de officiële registratie van de scholen (worden overheidscholen), maar daarnaast heb ik ook de waterhuishouding van de verschillende locaties uitgewerkt (Lars zou trots op me zijn 😉 Komende week zal ook de offerte binnen komen voor de graafwerkzaamheden en zodra de bouwprojecten van start zijn zal ik beginnen slots online spielen aan de waterhuishouding. Wederom kan dit ook alleen wanneer er budget binnen komt, maar dat zal wel goed komen!

Zoals jullie weten zijn de laatste kavels van de woonwijk uitgezet en wonen de eerste 14 gezinnen in de huizen. Helaas nog zonder contract of regels en afspraken. Kortom het werd hoog tijd voor de eerste bewonersvergadering. Hierbij kregen de bewoners de kans om alle positieve en negatieve onderdelen uiteen te zetten. Daarnaast was het aan mij de taak om de gestelde regels door Bob, Bea, Habitat en mijzelf te communiceren. Met name het laatste had ik vrees voor. De mensen wonen immers al in de huizen en gaan er vanuit dat het hun huizen zijn met hun eigen regels. Op de film kunnen jullie zien hoe de start van deze bespreking verliep. Om te voorkomen dat mensen zouden schrikken van de regels heb ik hun uitgelegd dat ze samen met de 80 andere bewoners een dorp zullen vormen. Dat zonder afspraken en regels dezelfde problemen zich voor zullen gaan doen als in de kampen (waar ze voorheen woonden). Uiteindelijk was mijn vrees voor niets en hebben we een waanzinnig goede vergadering gedraaid. Jack was helemaal in zijn nopjes haha! Het begint nu echt een totaalplaatje te worden. Tevreden ben ik met een verbeterlijstje naar huis gegaan en zullen we dinsdag een grote vergadering organiseren waar ook de volgende 30 bewoners bij aanwezig zullen zijn. Op deze manier krijgen ze de kans om langzaam aan elkaar te wennen en als een gemeenschap zich te gaan organiseren.

Bob en Bea vlogen afgelopen donderdag naar Nairobi en men weet, als de kat van huis is dansen de muizen op tafel 😉 Het was hoog tijd om mijn werk voor Bob en Bea (en dus niet voor de stichting) op te pakken. Op de eerste plaats en hoogste prioriteit is hun villa aan de kust. Na 2,5 dag zwoegen liggen de voorlopige plattegronden en een gevelbeeld er! Daarnaast wil Bob heel graag een betonnen weg bouwen van top farm naar lower farm. Bob had mij voor het gemak maar even aangesteld als expert op het gebied van beton en wegen. Haha, juist… Afgelopen week stond voor mij dus ook in het licht van inlezen, inlezen en nog eens inlezen op beton mengsels, wegbelasting, substraat, etc. etc. Mede dankzij de hulp van Beata die de betreffende documentatie op had gezocht!
Gisteren was het dan zover, de eerste 18 proeftesten van betondikte, wapening en mengverhouding (cement, zand, ballast en water). We zullen ze een weekje uit moeten laten harden en dan ga ik een fieldtrip organiseren naar El Doret voor het testen van de blokken. Laten we voor Bob hopen dat degene die 10 ton kan hebben niet de duurste variant is!

Goed om af te ronden: Het is 8:30 zondag ochtend, ik zit met mijn laptopje op de picknick bank op de veranda. Het is 20 gr en met de minuut begint de zon richting mijn tafel te kruipen. Genietend van Louis Armstrong (Maaike helaas zonder mijn 78 toeren speler, haha dat zou wel heel erg koloniaal zijn!) en een kop Keniaanse koffie. Ik doe het werk waar mijn passie ligt ik groei elke dag en word omringd door mensen waar ik zielsveel van hou. Zou dit het hoogtepunt van mijn leven zijn? Lieve allemaal ik ben een tevreden mens!

Heel veel Liefs van een tevreden en bijzonder gelukkig man

5 thoughts on “Dagboek Mt. Elgon, Kenia – Deel 2

 1. Met respect voor je werklust en motiverende verhalen.

  vanuit een land dat uit de winterse kou komt en langzaam richting voorjaar gaat!
  Ad

 2. Dankjewel Ad,

  Als altijd is er meer werk dan ik kan behappen, maar maak ik me maar al te graag nuttig. Dat is immers de reden dat jullie me blijven sturen! Ad de begroting voor de orthopeadic centre is binnen. Kun jij me even een overzicht sturen van de (NL) begroting voor dit project? Om het gebouw casco te bouwen is niet heel erg veel geld nodig.. Misschien dat we af kunnen spreken om dit z.s.m. te doen. Anders moet Bea dat project na mijn vertrek weer op gaan pakken en wil haar het liefst zo veel mogelijk ontzien. Als ik adriaan daar even voor moet overtuigen no problem 😉 Het ga je goed Ad, bedankt voor alle steun!

  Groetjes Michiel

 3. He Lieve Michiel,

  Heerlijk te lezen dat het goed met je gaat. en dat je weer met al je enthousiasme aan het werk bent.
  Neem een beetje vakantie met Tom, hebben jullie alletwee verdiend,

  kus Ine

  • Dag lieve Ine,

   Dankjewel! Excuses dat ik je zoon weer naar Kenia haal 😉 Als beloning gaan we donderdagochtend vroeg naar de kust in Kenia (Malindi) zoek maar eens op. Daar blijven we twee daagjes en dan zet ik Tom op het vliegtuig naar Nairobi. Vanuit daar zal hij na een nachtje wachten doorvliegen naar Nederland! Dus we gaan zeker eventjes ontspannen.

   Heel veel Liefs Chiel

 4. Beste Michiel,
  Ik lees in je bericht aan Ad dat de offerte voor het orthopedisch gebouw binnen is. Aangezien het een Trust/SOK project is en geen Elimu project zou ik het op prijsstellen de info over de offerte ook te krijgen. We hebben voor de bouw en inrichting € 20.000 euro in het projectbudget opgenomen. Als dat goedkoper kan kunnen we binnen het project schuiven naar andere zaken die ook nodig zijn. Dat zou prachtig zijn.Graag je commentaar. En nogmaals veel waardering voor wat je daar allemaal voor elkaar krijgt.
  Groeten,
  Chiel Ribbens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *