Dagboek Mt. Elgon, Kenia – Deel 4

Beste achterban,

Wat vliegt de tijd toch weer… Nu ik langzaam bovenop mijn stapel werk weet te klimmen zie ik ineens weer in dat ik al bijna weer wegga. Dan komt dus de volgende golf, hoe ga ik alles afkrijgen? Op 28 maart is mijn afscheidsfeest voor het huizenproject. Twee dagen daarna vertrekt Bea voor twee weken op vakantie, dus dan heb ik nog twee weken om alles af te krijgen. Niet alle huizen zullen helemaal af zijn (we hebben een tijd een hout tekort gehad) hierdoor zullen we nog even bezig zijn met het maken van deuren en ramen. Met trots kan ik zeggen dat de eerste 49 mensen een huis hebben gekozen en dat de meeste hiervan al in hun nieuwe huis wonen.

 

 

Ik kan moeilijk beschrijven hoe het voelt om mensen met hun hele inboedel op hun hoofd lachend voorbij te zien lopen met kinderen en kippen in hun kielzog. Het heeft 1,5 jaar geduurd, maar ik kan nu langzaam samen met Bea de kroon op ons project zetten. De afgelopen weken waren zwaar, omdat het meest lastige werkje wat ik lang uit had gesteld nu dan echt gedaan moest worden. Het inventariseren van de kampen, het nummeren van huizen en het verplaatsen van de families. Het zwaarste punt ligt op het verwijderen van families uit hun huizen, er zijn namelijk een behoorlijk aantal mensen die illegaal op de farm wonen.

In het kamp dat ik vandaag in kaart heb gebracht (kamp Russia) zijn er 8 families van de 30 die er illegaal wonen. Ik zal aan het einde van de middag deze mensen moeten vertellen dat ze binnenkort weg moeten. Gelukkig ga ik samen met de Chief kampen, het bewakingshoofd en Geoffrey, dus moet het helemaal goed komen. De eerste families zijn ook al druk bezig om hun oude woning zelf weg te halen, dus dat geeft al een goed signaal af.

Na een paar weken van vertraging op de projecten door een aantal fouten (met name in de communicatie) heb ik dan eindelijk alles weer goed op de rails. De komende dagen zullen zowel de vloer van disabled als de vloer van the orthopedic clinic gestort worden. Vanaf daar is het simpel weg een week metselen tot bovenkant deur. Dus voor jullie het weten zitten de daken erop! Ik mobil casino heb vorige week de wegen en toekomstige projecten (boys dorm en assembly uitgezet). Met een week zullen we starten met het afgraven van de fundering voor de boys dorm. Daarmee gaat een lang gekoesterde droom van de secundary school in vervulling! Kortom, alleen maar goed nieuws.

Maar wacht, er is meer! Ook de keuken van de primairy school zit eindelijk goed op de rails en het is een juweeltje op het schoolterrein aan het worden! Ook de metselaarswerkplaats opslag heeft zijn dak en stucwerk gekregen en zal ook (net als de keuken) binnen een week afgerond worden. Dan is de volgende grote opdracht het uitzetten van de nieuwe woonwijk. Zoals sommigen van jullie weten heeft Bob gevraagd of ik ook voor hem zakelijk huizenprojecten uit wil werken. Hiervoor zal ik volgende week de eerste fase van 64 woningen uitzetten. Kortom, spannend spannend spannend!

Op al dit moois is er helaas ook sinds een week een smet gekomen. De meeste mensen zijn er van op de hoogte, maar er is een aanslag in Nairobi door de alshabaab gepleegd. Het doet pijn in mijn hart dat mensen zich dermate benadeeld voelen dat zij moorden als enige oplossing zien. Voor de gemoedstoestand van de achterban: het is de eerste aanslag sinds 1998 en gericht op de Keniaanse bevolking. Zij ondersteunen namelijk de ondersteuning van het leger voor het verjagen van de alshabaab uit Somalië. Daarnaast zal ik enkel in Nairobi zijn voor die ene dag dat ik weer terug ga (14 april). Dus geen zorgen!

Ik kan nog zo veel schrijven, maar morgenochtend vertrek ik alweer om 7:00 naar de kampen om mijn werk voort te zetten. Ik blijf hard werken tot de laatste dag om de mensen op Mount Elgon een betere toekomst te geven. Het beste voor jullie allemaal en tot heel erg snel!

Kwame Koko Kalonzo Wekesa!

2 thoughts on “Dagboek Mt. Elgon, Kenia – Deel 4

  1. Hoi Michiel,

    Je project ziet er prima uit.
    Maar we kunnen niet wachten tot we je weer live zien,

    kus van ons, Ine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *