Michiel op Mt Elgon maart 2014 (deel 1)

Beste Allemaal,

 

Zoals jullie waarschijnlijk al uit mijn korte, vaak late en soms helemaal geen reactie hadden begrepen: Het is druk! De vlucht was goed verlopen en was deze keer bijzonder gezellig. Naast mij zat namelijk iemand van de UN die hoofd verantwoordelijke was over meerdere landen voor het opzetten van Human Rights. Leuk om iemand te moeten met dezelfde gedrevenheid en vol bijzondere verhalen. Na een kort nachtje (4,5 uur slaap) was het om 7:15 weer tijd om naar Kitale af te vliegen. Daar stond Sophie (Desece NGO) me al op te wachten om me mee te nemen naar haar projectlocatie. Voor de mensen die deze naam nog niet eerder voorbij hebben zien komen: Desece is een NGO een uur van Kitale die zich inzet tegen huiselijk geweld, aids voorlichting, sanitatie en veel meer. MWM heeft een masterplan voor de stichting ontwikkeld en deze zal vanaf 2014 in gebruik worden genomen. Hier zullen dan een aantal ontwerp projecten uit rollen als: gastenverblijven, huizen, publieke toiletten, winkels en een werkplaats.

 

Na het overhandigen van de posters (masterplan) en het doorspreken van het congrescentrum (in aanbouw), was het tijd om terug naar Kitale te rijden. Twee studenten van mij verrichten momenteel een onderzoek naar lokale basisscholen. Zij zullen in juni afstuderen op het ontwerpen van een basisschool voor 1 van de lokale NGO’s. Na een korte lunch was het hoogtijd om naar Mt Elgon af te reizen want de eerste berichten stroomden al binnen. Na een uurtje rijden draaide we de bekende farm weg op en was het direct weer oude bekende groeten. Hoewel met mijn nieuwe kapsel de meeste mensen me niet direct herkennen, daarbij wist niemand dat ik kwam! Na een kleine verwarring over waar ik zou verblijven werd ik bij het kleine witte huis begroet door een oude bekende. Jawel deze week ben ik in het genoegen om in het gezelschap van Adriaan te mogen verkeren. Adriaan heb ik ontmoet op mijn eerste reis in Afrika (2004). Hij werkte als adviseur van Ex-change en is sindsdien nog altijd actief op dit mooie continent. Wij hebben het geluk dat hij de organisatie van de praktijkschool, elektriciteit en nog vele andere dingen op zich neemt. Na vele korte nachten, koorts en de lange afstanden was ik na een lang gesprek rijp voor de sloop. Snel opladen want de lijst van zowel Ad als Bea was voldoende om me een maand bezig te houden.

 

Op de zondag ochtend stond er een andere oude bekende op de stoep! Zoals jullie zullen begrijpen gaat mijn aankomst hier snel rond en weten mensen me dus snel te vinden. Het was niemand minder dan onze Ierse priester vader Leo. Deze doorgewinterde hardcore Kenia-ganger (zie foto) heb ik vorig jaar een ontwerp voor een kerk belooft en deze zal in mei gebouwd gaan worden. Hij wilde wel eens weten hoe het ervoor staat. Na wat uitleg, duidelijk afspraken en het overhandigen van Smits bonbons was hij tevreden en kon hij snel naar Nairobi (ziekenhuis checkup). Hij was namelijk een beetje teleurgesteld, hij had me al vaak proberen te bellen maar ik nam als maar niet op. Zoals jullie weten heeft mijn promotie met name sinds september vorig jaar al mijn aandacht opgeslurpt. Woensdag heb ik een afspraak en maken we de laatste wijzigingen voor het definitief ontwerp! Later dus meer!

 

Zondag middag was ik stiekem naar de woonwijk gereden. Natuurlijk wil iedereen zien hoe het met de bamboe gaat en vooral natuurlijk ook met de community. Nancy was zo vrij om me mee rond te nemen en was het wederom een gezellige chaos met alle kinderen om mee heen en het zien van vele bekenden (dat heb je nu eenmaal op de zondag middag). De bamboe gaat gestaag. De community had wat kleine dingen (groene hagen en watertanks voor bij de huizen). In de avond had Nick ons uitgenodigd om gezellig wat bij de dam te drinken. Al snel werd de reden duidelijk Nick en zijn lieftallige vriendin willen graag dat ik hun kusthuis ga ontwerpen! Super leuk om weer twee bekenden blij te mogen maken met hun droomhuis.

 

Maandag was het tijd om de lijsten van Ad en Bea door te nemen (incl. tekeningen), de punten te ordenen en mijn planning voor de week uit te leggen. Tegenwoordig controleer ik het liefst van te voren wat ik allemaal ga doen met alle betrokkenen om problemen te voorkomen. Na wat heen en weer mailen soms ook met een sponsor kwam het groen licht voor het uitzetten van 4 nieuwe projecten: Science blok (sec. School), uitbreiding girlsdorm, 2 dubbele staffhuizen (ziekenhuis)en dental unit (prim. School). Voor de eerste twee genoemde zal ik ook de bouw op gaan starten, kortom snel maar eens gaan tekenen!

 

Dinsdag stond in het teken van het uitzetten van de 4 projecten en tussendoor het bespreken van wat aanpassingen van de ontwerpen. Vroeg uit de veren dus, veel smeren, veel water meenemen en gaan! Tijdens het rond lopen heb ik me vergaapt aan de bijeenkomsthal. Wat een gigantisch gebouw! Zoals jullie kunnen zien is de bijeenkomsthal bijna af en zal hij zaterdag a.s. voor het eerst in gebruik worden genomen (ondanks dat hij dan nog niet helemaal klaar is). Morgen starten de graafwerkzaamheden, dus de middag ben ik druk aan het tekenen geweest en tussendoor nog even met mijn lieve zus gesproken. Nu dus even snel het dagboek uitwerken, foto’s verkleinen, alles opsturen en dan nog even met mijn ouders kletsen. Het is weer heerlijk om bij mijn tweede thuis te zijn (vooral nu ik mijn oude motor weer heb, met dank aan Bob!) en wil iedereen bedanken voor de lieve en vooral zorgzame berichtjes. Ik ga er nog even een aantal dagen flink tegenaan want de tijd vliegt weer voorbij. Voordat ik het vergeet morgen nog een belangrijke dag voor MWM want ik heb een bespreking bij Japata Adc voor het mogelijk ontwikkelen van een masterplan voor hun. Als alles goed gaat maken we een eerste stap naar een mogelijke grote opdracht dus duimen mag!

 

Warme groet,

Kwame Koko Kalonzo Wekesa

 

1 thought on “Michiel op Mt Elgon maart 2014 (deel 1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *