Mount Elgon, Juli 2014 (1)

Beste Achterban,

Het duurde even maar dan hebben we ook wat! Na een aantal maanden radiostilte  was het weer hoog tijd om eens de handen uit de mouwen te steken op Mt Elgon. Dit keer met ondersteuning mee; in de vorm van Nils Huiden, deze ambitieuze student BTB aan Avans University of applied Science gaat gedurende 6 maanden zich nuttig maken voor de projecten van MWM Architecture, Back2Africa en Elimu. Op 27 juni werden de laatste knuffels aan zoon lief gegeven en was het tijd om Nils onder te dompelen in het warme Afrikaanse bad! Na aankomst in Nairobi en een kort nachtje slapen was het tijd om naar Kitale te vliegen. Aldaar stond Sophie (Desece foundation) klaar om ons naar het centrum te brengen. U hoort het goed, zelfs op weg naar onze bestemming hadden we al de eerste afspraak staan.

Zoals sommigen van jullie weten is Desece de eerste officiële lokale opdrachtgever van MWM Architecture. Vorig jaar hebben wij een masterplan ontwikkeld voor deze stichting. Naast de al lopende bouw van het conferentiecentrum zullen we in de loop van dit jaar een hostel ontwerpen. In de bijgestuurde foto’s kunnen jullie de voortgang van het centrum vinden. Het begint toch al een behoorlijk plaatje te worden. Na een warme knuffel en een korte lunch op de Kitale club was het tijd om naar Mt Elgon te rijden. Zoals het hoort, een beetje op zijn Afrikaans gedrieën (incl. ICT expert voor de kwekerij) in een taxi gepropt. Lekker 1,5 uur hobbelen op het heetst van de dag a.k.a. ‘the Africanshuffle’! Bij aankomst op farm was het weer heerlijk thuiskomen, tegenwoordig kan ik de weg naar de kwekerij niet meer normaal oprijden. Onderweg kom je zoveel bekenden tegen waar je simpelweg niet zomaar aan voorbij mag rijden.

Bij het huis aangekomen stond Ad (secretaris Elimu) ons met open armen op te wachten in het gastenverblijf van de kwekerij. Nils zei dat hij al hoopte dat het zo fijn zou zijn hier, maar dat hij het niet had durven te dromen. Na een gezellige avond bijkletsen en voetbal kijken vroeg naar bed want er staat een berg werk voor de deur. Deze berg bestaat uit: 4 woningen, kerk, hostel, scheikundelokaal, woonhuis, kusthuis, masterplan uitbreiding (15 acre), masterplan overheid boerderij en de welbekende klussen die uit de habitat community komen (Nils hoeft dus niet bang te zijn dat hij zichzelf snel gaat vervelen…)

Na Nils aan zoveel mogelijk mensen voor te hebben gesteld werd al duidelijk dat de land uitbreiding van de middelbare school al door de overheid was uitgezet. Hierdoor konden we direct de handen uit de mouwen steken en het nieuwe gebied inmeten. Helaas na het invoeren van de gegevens werd al snel duidelijk dat er het e.e.a. niet klopte met het oude plan. Gevolg was dat we bijna de hele eerste week het huidige plan aan het inmeten zijn geweest (de foto’s die jullie van de week voorbij zagen komen). Nils was in zijn nopjes met het type werk en ik was in mijn nopjes dat we eindelijk met zekerheid alles in konden meten en een definitief plan gemaakt kon worden. In de avond uren was het uitpuffen en opladen en zoals altijd begon de bedtijd terug te lopen naar 21:00. Voor de late wedstrijden van het Nederlands elftal werd er speciaal een powernapje gedaan om de wedstrijd in het oranje gekleed (incl. Chocolade leeuwtjes van Ank) fris en fruitig te kunnen volgen. Natuurlijk niet zo leuk als op de Grote Markt in Breda maar zeker zo gezellig! Zoals jullie al hadden gezien is de bijeenkomsthal van de middelbare school omgedoopt tot Holland House en is bijna iedereen pro Nederland. Gisteren (05-07) was de opening van de bijeenkomsthal (vorig jaar ontworpen en gebouwd). Het was voor zowel Nils als mij nieuw om een opening bij te wonen. Met veel zang, dans en hele mooie woorden werd het nieuwe gebouw feestelijk geopend. Op de middag kwamen de eigenaren van de kwekerij aan en hebben we gezellig met zijn allen op topfarm wat gedronken en kon ik Nils voorstellen. Voor hun is het ook nieuw dat een student 6 maanden stage komt lopen op de bouw van de projecten. Het zal voor iedereen een hele ademlating zijn dat er eindelijke ogen en oren op de bouwplaats zijn en dat de bouwvakkers aangestuurd kunnen worden. Vandaag (06-07) was het tijd om alle gegevens om te zetten in een masterplan voor de New Development die ik zodra het definitief is met jullie zal delen. Nils is in de tussentijd begonnen met het uitwerken van de bestaande situatie van een grote farm in de buurt. Hier gaan we een van deze weken een voorstel voor maken en voorleggen aan het lokale management. Met een beetje geluk slepen we er een grote nationale opdracht uit. Hier had ik in het voorjaar al de voorbereidingen voor gedaan maar moet nu nog ingekopt worden. Op de middag hadden we een afspraak met priester Henri (hier gaat Nils vanaf morgen wonen) voor het doornemen van de bouw van de kerk. Veel glimlachen en enthousiaste reacties dus na de laatste zaken kunnen we hopelijk met een week of 4 gaan starten aan de bouw van de Church of Light!

Goed voor nu is het tijd om nog even te gaan ontspannen voor een nieuwe werkweek weer begint.

Groetjes Michiel

2 thoughts on “Mount Elgon, Juli 2014 (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *