Tom in Mt. Elgon, Kenia

Terwijl in Friesland de Elfstedenkoorts uitbrak en in het zuiden des lands Carnaval weer van start ging, vertrok ik op de late donderdagavond van 16 februari naar Kenia. Natuurlijk om Michiel van zowel fysieke als mentale ondersteuning te voorzien, maar ook om met eigen ogen onze projecten te aanschouwen. Ik draag immers nog de verantwoordelijkheid over wat er met het inzamelde geld van o.a. de Kerstactie op Scala is gebeurd.

Er is ijverig doorgewerkt aan de voet van Mount Elgon. De projecten stapelen zich, zoals Michiel vaker heeft gememoreerd, op. Ook de uitvoer en daadwerkelijke functie in de maatschappij mag er zijn. Het is mooi te zien dat op een plek waar eerst slechts gras en struiken waren nu een geheel dorp uit live online casino de grond is verrezen. Nog mooier is te zien dat mensen daar dankbaar gebruik van maken. Dat geldt voor de bewoners van het huizenplan die mondjesmaat gebruik gaan maken van het project, maar ook voor bijv. de kinderen van het weeshuis die samen een van de grotere gebouwen van de omgeving delen. In combinatie met de projecten die St. Elimu Mount Elgon eerder heeft gerealiseerd begint het geheel er uit te zien als een waar voorbeeld van hoe ontwikkelingshulp moet worden uitgevoerd. Van en voor de mensen, met passie en inzet en met het oog op een hoopvolle en eerlijke toekomst.

Gisteren (maandag 20 februari) zijn Michiel en ik samen met ‘Father Leo’ op pad geweest in de regio. Deze 86-jarige Ierse missionaris woont en werkt al sinds 1953(!) in deze regio. Hij wil een eetzaal en keuken laten bouwen voor een opvangtehuis voor gehandicapte kinderen en vraagt Back2Africa voor ondersteuning. De ontmoeting met de kinderen, met vooral hun miserabele levensomstandigheden en vooruitzichten was erg confronterend. Het onderstreept nog maar eens het belang van ontwikkelingshulp in het algemeen en de bouw van een fatsoenlijk onderkomen voor hen in het bijzonder.

1 thought on “Tom in Mt. Elgon, Kenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *